AUKE JELSMA

Tussen feit en fictie tasten naar de werkelijkheid

Doorgevingen van Jezus

Uitgeverij Ten Have, 2000, 127 pag.

Doorgevingen van Jezus

· Dit is wel het vreemdste boek dat Auke Jelsma ooit heeft geschreven.

· Vergeleken met zijn romans, verhalen en historische studies valt dit uit de toon. Maar hij kon er, zo schrijft hij, niet onderuit.

· Het is niet verzonnen, wel fictie. Autobiografisch maar toch ook niet.

· Er gaat theologisch voorwerk achter schuil, toch berust het meer op doorgevingen en confrontaties.

· Het wordt gekenmerkt door verzet tegen de traditie waarin de auteur is opgevoed en tegelijk door overgave aan de werkelijkheid waar het de traditie om te doen is geweest.

 

 

In een bijzondere periode van zijn leven, waarin hij ervoor openstond, ontving Auke Jelsma deze doorgevingen van Jezus via gesprekken waarin hij veel over de meester te weten komt. Hoe is het om dood te gaan? Was Judas een verrader en was het echt een maagdelijke geboorte? De lezer vindt hier antwoorden op deze vragen die alleen aan Jezus zelf kunnen worden gesteld.

 

‘Natuurlijk heb ik me afgevraagd of ik gek geworden ben. Misschien is dat ook zo, maar dat verandert niets aan wat me overkwam. Het gebeurde gewoon. Ik heb het niet gezocht.

Ik geloofde niet eens dat zoiets echt mogelijk zou zijn. Wel was mij uiteraard bekend dat bepaalde lieden zichzelf als “channels” van hemelse figuren presenteerden, maar eerlijk gezegd vond ik hun geschriften nogal gęnant. Ik had zeker niet de neiging hun uitlatingen serieus te nemen.

Het kwam dus ook niet in mijn hoofd op dat zoiets ooit in mijn leven zou kunnen plaatsvinden. (…)

En opeens stond hij voor me, in spijkerbroek en een rode trui, met groene laarzen aan zijn voeten. Onmiskenbaar een Jood.’

ISBN 90 259 5169 4

Tekstvak: Recensies: 

‘Auke Jelsma ruimt op’ - Interview met Auke Jelsma over het boek door Theo v.d. Kerkhof, 2000

- ‘Jelsma gechanneld’ - Kees Posthumus in Woord & Dienst, 9-9-2000

- ‘Gereformeerden krijgen de smaak van channelen’ - Lodewijk Dros in Trouw, 18-10-2000